برای استفاده از همه امکانات سایت باید جاوا اسکریپت مرورگر خود را فعال کنید.
به قلم مصطفی فرجی:

نقد فیلم‌ غریب در جشنواره فیلم فجر

به گزارش حمیّت نیوز(حمنا)؛ نقد فیلم‌ غریب به قلم مصطفی فرجی دبیر بخش فرهنگی این پایگاه خبری از فیلمی که در  جشنواره‌ چهل و یکم به نمایش درآمد.

به گزارش حمیّت نیوز(حمنا)؛ نقد فیلم‌ غریب به قلم مصطفی فرجی دبیر بخش فرهنگی این پایگاه خبری از فیلمی که در  جشنواره‌ چهل و یکم به نمایش درآمد.
«غریب»
کارگردان: محمدحسین لطیفی
تهیه‌کننده و نویسنده: حامد عنقا
بازیگران: بابک حمیدیان، مهران احمدی، پردیس پورعابدینی، رحیم نوروزی، فرهاد قائمیان و جعفر دهقان.
فیلم غریب بر اساس‌ رمان مسیح کردستان که به زندگینامه شهید محمد بروجردی اختصاص داردساخته شده است.و همچنین به ماجرای جنگ ۲۲ روزه کردستان درگیری خونین نظامی بین عناصر مسلح تجزیه طلب ورزمندگان مدافع انقلاب اسلامی ار چهار اردیبهشت ۵۹ تا بیست و شش اردیبهشت ۵۹ برای آزاد سازی شهر سنندج پرداخته شده است.

یک پرتره دیگر در جشنواره فیلم فجر، از شخصیت‌های دفاع مقدس و همان بحث‌های همیشگی. 
فیلمسازان ایرانی هنگام ساختن پرتره شخصیت‌های ملی، بیشتر تحت تأثیر این رویکرد قرار می‌گیرند که انگار هرچه انتخاب بازیگر و گریم او به شخصیت‌های واقعی تاریخی نزدیک باشد و هرچه رویدادهای واقعی، واقعی به تصویر کشیده شده باشند، کار موفق‌تر است.
این درحالی است که براساس همان مبناهای زیبایی‌شناسانه که می‌بینیم در آثار مشابه و البته موفق خارجی هم به خوبی مورد توجه قرار می‌گیرند، فیلمی موفق‌تر است که پرداخت دراماتیک موفق‌تری داشته باشد. در اینگونه آثار اتفاقا یک بخش فرعی از داستان تاریخی است که نبض اصلی قصه را به دست می‌گیرد و با به کارگیری چاشنی خیال، واقعیت‌های وجود شخصیت اصلی و واقعی داستان، زیر چتر همان داستان فرغی، با قدرت درام خوب، پرداخته می‌شوند.
اما در فیلم «غریب» که در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد، برعکس است؛ فیلمی که کاملا تحت تاثیر حضور، گریم و نقش‌آفرینی قابل پیش‌بینی «بابک حمیدیان» در نقش شهید «محمد بروجردی» فرمانده سپاه غرب کشور و معروف به «مسیح کردستان» - است و از فقر قصه رنج می‌برد.
 
در حدود یک ساعت ابتدایی این اثر سینمایی بیش از ۲ ساعته، فیلم از یک‌ سرگشتگی و پراکندگی رنج می‌برد که در جریان ایجاد تشتت، ارتباطی بین مخاطب با فیلم برقرار نمی‌شود. پرداخت شخصیت‌های عجولانه و ردیف کردن نام تعدادی از شخصیت‌های مشهور و موثر در سال‌های ابتدایی بعد از انقلاب، آن‌هم در چند جمله و دیالوگ گذرا، به ایجاد این فضا دامن زده است.
کلیت قصه نیز سوای به‌کارگیری سکانس‌های متعدد تیراندازی، مفهوم مهمی را برای مواجهه و دریافت بیننده، فراهم نمی‌کند. این درحالی است که موضوع «کردستان» با وجود گذر چند دهه ، همچنان آنقدر اهمیت دارد که به دغدغه ذهنی تمامی مردم جامعه تبدیل شود.
به هر روی هرچند برخلاف فیلم «های پاور» - دیگر فیلم حاضر در این جشنواره با موضوع زندگی شهید «منصور ستاری» - از سطح کیفی متوسطی برخوردار است که دست‌کم قابل ارایه به مخاطبان در جایگاه‌هایی است اما واقعیت مهم و قابل تامل این است که درباره شهید «محمد بروجردی» هم فیلمی ساختیم که شایستگی و تاثیرگذاری مطلوب را ندارد؛ با وجود آنکه به هر حال کارگردانش از تجربه و توان لازم برخوردار بوده و ظاهراً سرمایه هم فراهم بوده است.
یکی از وجه های قابل تامل فیلم «غریب» مواجهه‌اش با ادبیات بوده است. در پایان فیلم و در تیتراژ، با صدای بابک حمیدیان (شهید بروجردی) غزلی از «وحشی بافقی» خوانده می‌شود که با وجود چند لغزش در خوانش، اقدامی تاثیرگذار و قابل تحسین است اما شاید اگر ادبیات در دیگر جاهای فیلم نیز حضور داشت، ازجمله در دیالوگ‌نویسی ها و اصل قصه نیز از مشاوره یک داستان‌نویس بهره گرفته می‌شد، حاصل کار قطعا بهتر بود. واقعا چه اشکالی دارد چنین فیلم‌هایی از مشاوره نویسندگان و حتا شاعران استفاده کنند؟
با آرزوی موفقیت برای محمدحسین لطیفی.

مصطفی فرجی
تاریخ: 1401/11/22
اشتراک گذاری:          
لینک کوتاه:

نظرات
نام:
ایمیل:
وب سایت:
متن:
کد امنیتی:کد امنیتی
تکرار کد امنیتی:

اخبار مرتبط

نمایش دو مستند از « ناصر تقوایی» در موزه سینما

به گزارش حمیت نیوز(حمنا) به نقل ازروابط عمومی موزه سینما، در ادامه نمایش‌های ویژه فیلم‌های مستند در موزه سینما تحت عنوان «شب‌های مستند» با مشارکت انجمن ...

صنایع دستی، سفیر فرهنگی ایران

به گزارش حمیت نیوز(حمنا)؛ سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی ۲۳ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران با حضور سیدرضا صالحی‌امیری وزیر میراث‌فرهنگی، ...

چهارمین همایش کتاب‌سال بانوان

به گزارش حمیت نیوز(حمنا)؛سیده زهره برقعی؛ مدیر جامعه الزهرا(س) ۱۵ آبان در نشست خبری تشریح برنامه‌های چهارمین همایش کتاب‌سال بانوان با بیان اینکه هیچ مکتبی به اندازه ...

رسانه مستقل نظام می‌تواند پیش‌برنده دیپلماسی عمومی در صحنه جهانی باشد

به گزارش حمیت نیوز(حمنا)؛ معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازگرداندن مرجعیت رسانه‌ای به داخل کشور را از وظایف و اهداف این معاونت عنوان کرد ...